Hengstenkeuring 2008

Op zaterdag 23 februari 2008 organiseerde het Nederlands Fell Pony Stamboek bij Manege Zilfia’s Hoeve te Houten de zevende Nationale Hengstenkeuring.

Er werden in totaal 20 hengsten gekeurd, waaronder 6 driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie. Voor het eerst werd er ook een bruine hengst getoond, Keesie de Knip. Helaas mocht deze hengst dit jaar niet door naar de tweede bezichtiging.

Wie wel door mocht was Josh van de Olde Maten. Deze hengst verkreeg ’s middags zijn felbegeerde deklicentie.
Nadat Klompjes Ivanhoe in 2007 al van zich liet spreken met een eerste premie en 48 punten, was hij dit jaar ongenaakbaar met een totaal van 51 punten. Deze hengst scoorde zelfs een 10 op zijn draf!

NAKEURING

Een aantal hengsten kon wegens verschillende omstandigheden niet op de hengstenkeuring verschijnen. Daarom vond er begin april een nakeuring van deze hengsten plaats.
De volgende hengsten waren aangemeld voor de nakeuring:

  • Kwinto Jewel van de Olde Maten, van K. van Pijkeren
  • Banksgate Jack Flash, van K. van Pijkeren
  • Bluewater Jack, van H. Marsman
  • Heltondale Crown, van H. Marsman

Banksgate Jack Flash is wegens niet fit zijn niet op de nakeuring verschenen. Dat geldt ook voor Bluewater Jack.
Kwinto Jewel van de Olde Maten, een driejarige hengst die aangeboden werd voor stamboekopname, is door de jury niet genomen.

De reeds goedgekeurde hengst Heltondale Crown is aan de jury gepresenteerd en voldoet hiermee aan de regels ter behoud van zijn licentie.

Klompjes Ivanhoe, kampioen hengsten met een dekbeperking en dagkampioen 2008.
Waverhead Flash, kampioen definitief goedgekeurde dekhengsten.

Showrubriek

Bij de definitief goedgekeurde hengsten bestond ook dit jaar weer de mogelijkheid om de hengsten op een andere manier te presenteren dan in de plaatsingsrubriek.

Sleddale Eddie werd getoond aan de lange lijnen. Hij liet een mooie, stevige draf zien terwijl de voorbrengers elkaar afwisselden om het tempo erin te kunnen houden. Met slechts één hand wisten de voorbrengers de hengst keurig te laten tonen.

Restar Victor en Heltondale Prince III werden aangespannen getoond. Beide hengsten lieten zich netjes rondrijden. Door het publiek opgezweept lieten zij zich van hun beste kant zien en zetten ze een spectaculaire draf en zelfs een stevige galop in. Ondanks de drukte, stonden de hengsten keurig in de hand.

Tenslotte werd in de pauze een dressuurproef verreden door Davey van de Wildhoeve. Duidelijk zichtbaar was het vele trainingswerk dat hieraan vooraf gegaan was. Davey liep als een volleerde wedstrijdpony zijn proef, en liet duidelijk zien dat een fell ook uitstekend geschikt is voor de dressuur.

Alle showrubrieken waren het bekijken waard en de reacties in het publiek waren dan ook zeer enthousiast. Hopelijk mogen we ook volgend jaar weer genieten van dit soort kwaliteitsdemonstraties!

Sleddale Eddie aan de lange lijnen.
Davey van de Wildhoeve, voorafgaand aan de dressuurproef.
Restar Victor voor de presentatiewagen.
Heltondale Prince III voor de marathonwagen.

Kampioenschappen

Kampioen hengsten met een dekbeperking:

Om het kampioenschap hengsten met een dekbeperking streden de hengsten mee die in deze rubrieken een eerste premie hadden behaald, te weten:

  • Josh van de Olde Maten, van K. van Pijkeren;
  • Klompjes Ivanhoe, van K. Klomp;

De zojuist goedgekeurde en met een eerste premie bekroonde Josh van de Olde Maten mocht in de ring de strijd aangaan met de dagkampioen van vorig jaar, Klompjes Ivanhoe. Hoewel Josh zich goed toonde, was de jury unaniem in hun oordeel; net als vorig jaar mocht Klompjes Ivanhoe de titel kampioen hengsten met een dekbeperking mee naar huis nemen.

Kampioen definitief goedgekeurde hengsten:

Aan deze rubriek deden dit jaar zes Fell pony hengsten mee. Dit jaar mocht Waverhead Flash van K. van Pijkeren met de eer strijken; hij mag zich een jaar lang kampioen definitief goedgekeurde hengsten noemen.

Dagkampioen 2008:

Tot slot kwamen de kersverse kampioen hengsten met een dekbeperking en de kampioen definitief goedgekeurde hengsten terug in de ring voor het dagkampioenschap.

Dagkampioen van de Nederlandse Fell Pony hengstenkeuring 2008 is, net als in 2007, geworden

Klompjes Ivanhoe van K. Klomp.

Klompjes Ivanhoe, dagkampioen 2008.

Keuringsresultaten

Dit jaar goedgekeurde hengsten
(drie jaar en ouder)
RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Josh van de Olde Maten988788481e
Josh van de Olde Maten
Keesie de Knip
Goedgekeurde vier- en vijfjarige hengstenRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Klompjes Ivanhoe9888810511e
2. Wellbrow Tommy877787442e
3. Wellbrow Black Prince777776412e
Smalltowns Eddy
Heltondale Pimpo III
Goedgekeurde acht- en negenjarige hengstenRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Heltondale Pimpo III877677422e
2. Townend Rolo867776412e
3. Smalltowns Eddy887766422e
Definitief goedgekeurde hengstenPlaatsing
Waverhead Flash1
Waverhead Monty II2
Heltondale Stroller3
Heltondale Prince III4
Restar Victor5
Wildhoeve Boy6

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes