Hengstenkeuring 2010

Op zaterdag 27 februari 2010 organiseerde het Nederlands Fell Pony Stamboek in de Oranjehal te Wenum-Wiesel de negende Nationale Hengstenkeuring. Er werden in totaal zestien hengsten getoond, waaronder 4 driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie.

Beoordeling één- en tweejarige hengsten

In de rubriek eenjarige hengsten werden 2 hengsten getoond, te weten de zwarte hengst Flint’s Orlando en de schimmelhengst Zeldale Odin. Beide pony’s werden als rastypisch omschreven en kregen positieve commentaren van de jury. Hopelijk gaan we deze pony’s in de toekomst opnieuw zien!

In de rubriek tweejarigen werd dit jaar 1 hengst getoond, Zeldale Nevil. Van deze henst wordt gedacht dat het een vos is. Dit betekent dat hij niet opgenomen kan worden in het stamboek. Daarnaast bezit deze hengst waarschijnlijk het schimmelgen, wat betekent dat hij in de toekomst steeds witter zal worden. Nevils sterke punten waren onder andere het rastype, bespiering en beenwerk. Helaas was de hengst moeilijk aan het lopen te krijgen, wat resulteerde in een slecht getoonde draf.

De één- en tweejarigen die getoond werden tijdens de hengstenkeuring van 2010.

Hengsten, aangeboden voor stamboekopname en deklicentie

Dit jaar werden er 4 hengsten aangeboden in de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie”. Zoals het spreekwoord zegt: “driemaal is scheepsrecht”, want de enige goedgekeurde hengst van dit jaar is King de Knip, van dhr. Verlouw. Deze rastypische hengst werd voor de derde keer aangeboden en kreeg dit jaar dan toch eindelijk groen licht van de jury. Met een tweede premie haalde King zijn felbegeerde deklicentie.

King de Knip verkreeg dit jaar zijn Nederlandse deklicentie.

Kampioenschappen

Kampioen hengsten met een dekbeperking:

Om het kampioenschap hengsten met een dekbeperking streden de hengsten mee die in deze rubrieken een eerste premie hadden behaald, te weten:

  • Klompjes Ivanhoe, van dhr. K. Klomp
  • Wellbrow Tommy, van dhr. G.H. Ottink

De dagkampioen van 2007 en 2008 wist dit jaar revanche te nemen op vorig jaar: Klompjes Ivanhoe mocht de titel kampioen hengsten met een dekbeperking mee naar huis nemen.

Klompjes Ivanhoe, kampioen hengsten met een dekbeperking en dagkampioen 2010.

Kampioen definitief goedgekeurde hengsten:

Aan deze rubriek deden dit jaar vier hengsten mee, te weten Heltondale Prince III, Heltondale Stroller, Restar Victor en Waverhead Flash.

Net als de afgelopen twee jaar mag Waverhead Flash van dhr. Van Pijkeren zich kampioen definitief goedgekeurde hengsten noemen.

Waverhead Flash, kampioen definitief goedgekeurde hengsten 2010.

Dagkampioen 2010:

Tot slot kwamen de kampioen hengsten met een dekbeperking en de kampioen definitief goedgekeurde hengsten terug in de ring voor het dagkampioenschap.

Dagkampioen van de Nederlandse Fell Pony hengstenkeuring 2010 is geworden, net als in 2007 en 2008,

Klompjes Ivanhoe van dhr. K. Klomp.

Het promotieteam gaf in de pauze een daverende demonstratie ponyvoetbal.

Keuringsresultaten

Driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentieRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. King de Knip877777432e
Zes- en zevenjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Klompjes Ivanhoe988789491e
2. Wellbrow Tommy888788471e
3. Josh van de Olde Maten987677442e
Negen- en tienjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Drybarrows Hank987767442e
Kampioenschap definitief goedgekeurde hengstenPlaatsing
Waverhead Flash1
Heltondale Stroller2
Heltondale Prince III2
Restar Victor3

Showrubriek

In de showrubriek werden dit jaar 3 hengsten getoond. Restar Victor en Sleddale Eddie werden aan de lange lijnen rondgeleid, terwijl Heltondale Prince III apart aan de jury getoond werd.

Bestgaande pony in het tuig

In deze rubriek deden dit jaar helaas maar 2 enkelspannen mee. De winnaar van vorig jaar, Davie van de Wildhoeve, moest zijn titel verdedigen tegen Restar Victor. Beide aanspanningen lieten een evenwichtig geheel zien van hoge kwaliteit.

Rubriek bestgaande pony in het tuig – Restar Victor en Davie van de Wildhoeve.

Restar Victor won de titel kampioen bestgaande pony in het tuig.

Bestgaande pony in het tuig – enkelspanPlaatsing
Restar Victor1
Davie van de Wildhoeve2

Nakeuring Bluewater Jack

Op 29 april is Bluewater Jack op de nakeuring beoordeeld bij Paardencentrum De Hoffmeijer te Ambt Delden. Hieronder kunt u een kort verslag van deze nakeuring lezen.

Bluewater Jack is een goede rastypische pony met een goed beenwerk. In de stap was hij onregelmatig, in de draf was dit minder. De eigenaar gaf aan dat de hengst flink tekeer was gegaan in de trailer en zich waarschijnlijk had verstapt. Na een aantal rondjes te hebben gelopen gingen de gangen wat beter, maar niet optimaal. De keuring is een momentopname en is te zien in de beoordeling:

NakeuringRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaal
Bluewater Jack87775640

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes