Hengstenkeuring 2011

Op zaterdag 26 februari 2011 organiseerde het Nederlands Fell Pony Stamboek in de Oranjehal te Wenum-Wiesel de tiende Nationale Hengstenkeuring. Er werden in totaal negentien hengsten getoond, waaronder 12 driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie. Daarnaast waren er voor de rubriek “bestgaande pony in het tuig” 3 enkelspannen en 1 tweespan aanwezig.

Beoordeling tweejarige hengsten

In de rubriek tweejarige hengsten werd de zwarte hengst Onne van de heer Dongelmans getoond. Deze jonge pony scoorde ruim voldoende qua rastype, maar mocht met name in stap en draf nog iets meer laten zien.

Hengsten, aangeboden voor stamboekopname en deklicentie

Dit jaar kwamen er maar liefst 11 hengsten in de ring voor de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie”. De kwaliteit van de aangeboden pony’s was wisselend te noemen. Een deel van de pony’s oogde nog erg jeugdig en leek weinig in de hand geweest te zijn. Hierdoor lieten zij zich niet optimaal zien, terwijl zij wellicht meer in hun mars hadden. Het rastype was gemiddeld ruim voldoende tot goed, maar met name de stap en de draf werden niet altijd even goed getoond. De jury zette uiteindelijk de vijfjarige Loyd van de Bosrand van dhr. Schrijen uit Stevensbeek op kop. Deze pony mocht in de bespiering en in de draf nog iets beter, maar wist met 41 punten een keurige tweede premie te behalen. Andere pony’s met een tweede premie waren Magic Kenya, Greenholme Carl en Wildhoeve Napoleon.

Loyd van de Bosrand werd in de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie” op kop geplaatst en verkreeg tevens een deklicentie.

Kampioenschappen

Kampioen hengsten met een dekbeperking:

Het aantal pony’s met een beperkte deklicentie dat op de keuring getoond werd, was dit jaar erg laag. Slechts drie pony’s deden daarom mee voor het kampioenschap hengsten met een dekbeperking. De zevenjarige Wellbrow Tommy van dhr. Ottink uit Markelo wist net als vorig jaar een eerste premie te behalen en trok hiermee het kampioenschap hengsten met een dekbeperking naar zich toe. Drybarrows Hank van mw. Tiben mistte net één punt en moest net als Smalltowns Eddy van dhr. Verlouw genoegen nemen met een tweede premie.

Wellbrow Tommy mocht de titel kampioen hengsten met een dekbeperking mee naar huis nemen.

Wellbrow Tommy, kampioen hengsten met een dekbeperking en dagkampioen 2011.
(foto Maaike de Vries
)

Kampioen definitief goedgekeurde hengsten:

De strijd tussen de definitief goedgekeurde hengsten ging dit jaar tussen Restar Victor van dhr. Van Dongen, Waverhead Monty II van dhr. Verlouw en Heltondale Prince III van mw. Mahler-van de Werken. Het kampioenschap in deze rubriek ging uiteindelijk naar Restar Victor van dhr. Van Dongen.

Dagkampioen 2011:

Omdat geen van de nieuw aangeboden hengsten een eerste premie wist te verkrijgen, konden zij niet meedoen om het dagkampioenschap. De strijd ging daarom tussen de kampioen hengsten met een dekbeperking en de kampioen definitief goedgekeurde hengsten.

Dagkampioen van de Nederlandse Fell Pony hengstenkeuring 2011 is geworden

Wellbrow Tommy van dhr. Ottink.

Demonstratie

Maaike en Nynke van de Horn gaven in de pauze een schitterende kür op muziek met de hengst Wellbrow Tommy en de merrie Jane fan Skasterlân. Hoewel Wellbrow Tommy nog niet zo lang in de dressuur getraind wordt, liet hij zich zeer goed zien en gedroeg hij zich bovendien keurig met een merrie aan zijn zijde. Jane fan Skasterlân is momenteel succesvol actief in de L2 dressuur.

Toegekende deklicenties

Het verkrijgen van een deklicentie voor de nieuw aangeboden hengsten hing af van de totaalscore op de ABCD beoordeling. De volgende hengsten hebben een deklicentie verkregen:

  • Loyd van de Bosrand
  • Magic Kenya
  • Greenholme Carl
  • Wildhoeve Napoleon
  • Nelis de Knip
  • Drummersdale Del Boy*

*Eigenaar heeft aangegeven geen gebruik te willen maken van de Nederlandse deklicentie.

Keuringsresultaten

Driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie*RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremieABCDscore ABCD
1. Loyd van de Bosrand876776412e4510157,577,5
2. Magic Kenya877675402e4510107,572,5
3. Greenholme Carl777676402e4510151080
4. Wildhoeve Napoleon877666402e455107,567,5
7. Nelis de Knip766667383e301015560
8. Drummersdale Del Boy867764383e3010157,562,5
*Alleen de uitslagen van hengsten die een deklicentie verkregen hebben, zijn vermeld.
Zes- en zevenjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Wellbrow Tommy987787461e
Negen- en tienjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Drybarrows Hank987776442e
2. Smalltowns Eddy887766422e
Kampioenschap definitief goedgekeurde hengstenPlaatsing
Restar Victor1
Heltondale Prince III2
Waverhead Monty II3

Showrubriek

In de showrubriek werd dit jaar Sleddale Eddie aan de lange lijnen getoond. Zijn vaste voorbrenger was helaas geblesseerd, maar desalniettemin liet de hengst toch goed zien wat hij in zijn mars heeft.

Bestgaande pony in het tuig

In deze rubriek deden dit jaar 3 enkelspannen mee en één tweespan mee.

De winnaar bij de enkelspannen vorig jaar, Restar Victor, liet zich wederom van zijn beste kant zien en wist zijn titel succesvol te verdedigen.

Bij de tweespannen was er helaas maar één deelnemer, het prachtig bij elkaar passende span van vader Sleddale Eddie en zoon Knillis van het Westerkwartier. Als enige deelnemer kwamen zij uiteraard als winnaar uit de bus.

Bestgaande pony in het tuig – enkelspanPlaatsing
Restar Victor1
Leopold Lion van de Biestaete Hoeve2
Leysander van de Wilgenhof3
Bestgaande pony in het tuig – tweespanPlaatsing
Sleddale Eddie en Knillis van het Westerkwartier1
Kampioenschap bestgaande pony in het tuig 2011.

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes