Hengstenkeuring 2012

Op zaterdag 17 maart 2012 organiseerde het Nederlands Fell Pony Stamboek bij de Heuvelruiters te Wezep de elfde Nationale Hengstenkeuring. Er werden in totaal 21 hengsten getoond, waaronder 8 driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie. Daarnaast waren er voor de rubriek “bestgaande pony in het tuig” 4 enkelspannen en 1 tandem aanwezig.

Hengsten, aangeboden voor stamboekopname en deklicentie

Dit jaar werden er 8 hengsten aangeboden in de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie”. De kwaliteit van de aangeboden pony’s was divers, maar volgens de jury staken drie hengsten er qua kwaliteit bovenuit.

Odin van het Westerkwartier (Sleddale Eddie x Townend Jonty) van mevrouw Postma-Gorter uit Marum werd aan kop geplaats. Hij wordt door de jury omschreven als een mooie rastypische verschijning met veel hengstenuitstraling en een mooie vloeiende bovenlijn. Hij is goed bespierd en in stap en draf gaat hij voldoende ruim door de baan. Hij mag meer kracht vertonen maar hij is nog jong.

De als tweede geplaatste Flint’s Orlando (Wildhoeve Boy x Sleddale Eddie) van mevrouw Van der Horn uit Fochteloo maakt bijna dezelfde indruk als zijn voorganger.Alleen het beenwerk mag volgens de jury meer bot hebben en de hengst doet in zijn geheel nog ietwat jeugdig aan. In beweging laat hij een overtuigende stap en draf zien.

Wildhoeve Okidoki (Klompjes Ivanhoe x Townend Henry) van dhr. G.H. Ottink uit Markelo werd als derde geplaatst. Hij is een moderne rastypische verschijning, hoogbenig en toont een mooi sprekend front. Hij mist nog wat aan bespiering en dat komt in de stap weer terug, maar in draf kan hij goed marcheren, aldus de jury.

Odin van het Westerkwartier werd in de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie” op kop geplaatst en verkreeg tevens een deklicentie.

Kampioenschappen

Kampioen hengsten met een dekbeperking:

Dit jaar werden er 7 pony’s met een beperkte deklicentie getoond. Hiervan wisten 4 pony’s een eerste premie in de wacht te slepen. Greenholme Carl, Wellbrow Tommy, Drybarrows Hank en Smalltowns Eddie mochten samen met de 3 eerste premie pony’s uit de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie” strijden om het kampioenschap hengsten met een dekbeperking.

De elfjarige Drybarrows Hank van mevrouw Tiben uit Medemblik trok het kampioenschap hengsten met een dekbeperking naar zich toe. Deze hengst is zich de afgelopen jaren steeds beter gaan tonen, wat zich dit jaar uitbetaalde met een eerste premie en het kampioenschap.

Drybarrows Hank, kampioen hengsten met een dekbeperking en dagkampioen 2012.

Kampioen definitief goedgekeurde hengsten:

De strijd tussen de definitief goedgekeurde hengsten ging dit jaar tussen Restar Victor van dhr. Van Dongen en Waverhead Monty II van dhr. Verlouw. Het kampioenschap in deze rubriek ging naar Restar Victor van dhr. Van Dongen.

Restar Victor, kampioen definitief goedgekeurde hengsten 2012.

Dagkampioen 2012:

De strijd voor het dagkampioenschap ging tussen de kampioen hengsten met een dekbeperking en de kampioen definitief goedgekeurde hengsten.

Dagkampioen van de Nederlandse Fell Pony hengstenkeuring 2012 is geworden:

Drybarrows Hank van mevr. Tiben

Toegekende deklicenties

Het verkrijgen van een deklicentie voor de nieuw aangeboden hengsten hing af van de totaalscore op de ABCD beoordeling. Bovendien moet van alle hengsten die in aanmerking willen komen voor een deklicentie de FIS-status bekend zijn.
‘ De volgende hengsten hebben een deklicentie verkregen:

  • Odin van het Westerkwartier
  • Zeldale Orion
  • Wildhoeve Okidoki
  • Flint’s Orlando
  • Drie Gaarden’s Nacho

Demonstratie

De laatste paar jaren wordt er regelmatig invulling gegeven aan de pauze door middel van demonstraties. Dit wordt van harte toegejuicht door de organisatie en is een mogelijkheid om de veelzijdigheid van de pony’s aan de aanwezige liefhebbers te laten zien.

Dit jaar reed Demy Van Leusden in de pauze een dressuurproef met de hengst Magic Kenya. Zij deed dit met een Western outfit, iets dat niet veel gezien wordt bij de Fell pony’s en daardoor erg leuk was om te zien. Hoewel de hengst zich niet helemaal op z’n gemak voelde, gedroeg hij zich super en was hij totaal niet onder de indruk van het welverdiende applaus dat hem na afloop wachtte.

Keuringsresultaten

Driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie*RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremieABCDscore ABCD
1. Odin van het Westerkwartier988777461e555157,582,5
2. Flint’s Orlando888778461e555152,577,5
3. Wildhoeve Okidoki787779451e555152,577,5
5. Drie Gaarden’s Nacho778657402e451010570
8. Zeldale Orion557786383e3010101060
* Alleen de uitslagen van hengsten die een deklicentie verkregen hebben, zijn vermeld
Vier- en vijfjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Greenholme Carl888787461e
2. Wildhoeve Napoleon866777412e
3. Magic Kenya777665383e
Zes- en zevenjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Loyd van de Bosrand888667432e
Acht- en negenjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Wellbrow Tommy988778471e
Tien-, elf- en twaalfjarige goedgekeurde hengsten RastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Drybarrows Hank998777471e
2. Smalltowns Eddie888777451e
Kampioenschap definitief goedgekeurde hengstenPlaatsing
Restar Victor1
Waverhead Monty II2

Showrubriek

In de presentatierubriek werd Sleddale Eddie aan de lange lijnen getoond. De hengst had er als altijd zin in en ging in stevig tempo de baan door.

Bestgaande pony in het tuig

In deze rubriek deden dit jaar 4 enkelspannen en één tandem mee.
Bij de enkelspannen ging de strijd tussen Leopold Lion van de Biestaete Hoeve, Restar Victor, Wellbrow Tommy en Drybarrows Hank. Winnaar dit jaar werd Wellbrow Tommy van mevr. Van der Horn.

De tandem werd dit jaar gevormd door vader Sleddale Eddie en zoon Knillis van het Westerkwartier. Als enige deelnemer kwamen zij uiteraard als winnaar uit de bus.

Sleddale Eddie en Knillis van het Westerkwartier als tandem ingespannen
Bestgaande pony in het tuig – enkelspanPlaatsing
Wellbrow Tommy1
Restar Victor2
Leopold Lion van de Biestaete Hoeve3
Drybarrows Hank4
Bestgaande pony in het tuig – tandemPlaatsing
Sleddale Eddie en Knillis van het Westerkwartier1

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes