Hengstenkeuring 2013

Op zaterdag 16 maart 2013 vond bij de Heuvelruiters te Wezep de twaalfde Nationale Hengstenkeuring van het Nederlands Fell Pony Stamboek plaats. Helaas waren er op het laatste moment door omstandigheden meerdere afmeldingen, waardoor met name het aantal nieuw aangemelde hengsten tegenviel. De hengsten die wel getoond werden, lieten zich allen echter van hun beste kant zien, en er kan dus teruggekeken worden op een geslaagde en gezellige dag.

Er werden in totaal 13 hengsten voor de jury getoond, waaronder 3 driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie. Daarnaast waren er voor de rubriek “bestgaande pony in het tuig” 4 enkelspannen aanwezig.

De meeste foto’s op deze pagina zijn genomen door dhr. Van Spijkeren.

Hengsten, aangeboden voor stamboekopname en deklicentie

Dit jaar kwamen er uiteindelijk 3 hengsten in de ring voor deelname aan de rubriek “driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentie”. De kwaliteit van de aangeboden pony’s was goed te noemen.

Prins van de Olde Maten (Waverhead Flash  x Tebay Campbell Ton Victor ) van mevrouw Tiben uit Medemblik werd op kop geplaatst met 46 punten en een eerste premie. Hij wordt door de jury omschreven als een mooie rastypische verschijning met veel hengstenuitstraling. De hengst liet een sterke stap en een voldoende ruime draf zien. De hengst kreeg een ABCD score van 82,5%.

De als tweede geplaatste Peie van het Westerkwartier (Townend Ruskin x Townend Jonty) van dhr. Postma uit Marum kreeg van de jury 41 punten en een tweede premie. Deze hengst heeft voldoende ras en een aardige stap. De hengst haalde een ABCD score van 77,5%.

Thornbeck Leo ( Greenholme Heather Mist x Lunesdale Mercury) werd als derde geplaatst. Door de jury werd hij wat jeugdig genoemd en hij mistte nog wat ontwikkeling en bespiering. Opvallend is de schimmelkleur van deze hengst. Hij haalde een ABCD score van 82,5%.

Toegekende deklicenties

Het verkrijgen van een deklicentie voor de nieuw aangeboden hengsten hing af van de totaalscore op de ABCD beoordeling. Bovendien moet van alle hengsten die in aanmerking willen komen voor een deklicentie de FIS-status bekend zijn. Alledrie de nieuw aangeboden hengsten voldeden met hun ABCD score ruim aan de minimale score van 60%. Van harte gefeliciteerd!!!

De volgende hengsten hebben een deklicentie verkregen:

  • Prins van de Olde Maten
  • Peie van het Westerkwartier
  • Thornbeck Leo
Prins van de Olde Maten
Peie van het Westerkwartier
Thornbeck Leo

Omdat Prins van de Olde Maten een eerste premie had gekregen, mocht hij bovendien aantreden bij het kampioenschap hengsten met een dekperking.

Kampioenschappen

Kampioen hengsten met een dekbeperking:

Er werd dit jaar streng gejureerd en slechts 2 pony’s wisten een eerste premie in de wacht te slepen. Prins van de Olde Maten en Wildhoeve Okidoki mochten samen strijden om het kampioenschap hengsten met een dekbeperking.

De vierjarige Wildhoeve Okidoki van dhr. Ottink uit Markelo trok dit kampioenschap naar zich toe. Deze hengst kreeg in zijn eigen rubriek net als Prins van de Olde Maten 46 punten, maar kreeg in het kampioenschap het voordeel van de jury. Wildhoeve Okidoki werd door de jury beschreven als een goed rastypische en goed gebouwde pony.

Kampioen definitief goedgekeurde hengsten:

Doordat er twee pony’s door omstandigheden niet in de ring konden verschijnen, was er dit jaar helaas geen sprake van een echte strijd om het kampioenschap definitief goedgekeurde hengsten. De titel ging naar de goed getrainde Wellbrow Tommy van mevr. Van der Horn uit Fochteloo. Deze rastypische hengst liet een fraaie draf en een goede stap zien.

Wellbrow Tommy, kampioen definitief goedgekeurde hengsten 2013

Dagkampioen 2013:

De strijd voor het dagkampioenschap ging tussen de kampioen hengsten met een dekbeperking Wildhoeve Okidoki en de kampioen definitief goedgekeurde hengsten Wellbrow Tommy.

Dagkampioen van de Nederlandse Fell Pony hengstenkeuring 2013 is geworden:

Wildhoeve Okidoki

van dhr. Ottink

Wildhoeve Okidoki, kampioen hengsten met een dekbeperking en dagkampioen 2013

Okidoki heeft een overtuigende hengstenuitstraling. De jury zei verder over deze hengst: “In beweging laat hij het niet zitten maar gaat “zitten”. Zijn mannelijke uitstraling en zijn oprichting in draf heeft de doorslag gegeven in het kampioenschap”.

Demonstratie

De laatste paar jaren wordt er regelmatig invulling gegeven aan de pauze door middel van demonstraties. Dit wordt van harte toegejuicht door de organisatie en is een mogelijkheid om de veelzijdigheid van de pony’s aan de aanwezige liefhebbers te laten zien.

Dit jaar werd het pauzenummer verzorgd door Wildhoeve Moonlight Ranger II van mevr. Hunsmann. Helaas moest de vaster berijder door omstandigheden op het laatste moment afzeggen. Gelukkig kon een invaller alsnog de show rijden, maar jammer genoeg was deze combinatie nog niet helemaal op elkaar ingespeeld, waardoor de pony soms wat onzeker door de ring ging. Deze mysterieuze dame (gekleed in cape en masker) reed in eerste instantie dressuurmatig rond en liet daarna ook wat Spaanse passen zien. Het slotakkoord maakte echte de meeste indruk om de vele bezoekers: de pony knielde, ging vervolgens liggen op commando, en daarna zelfs zitten. Het was overduidelijk dat de pony veel plezier had in deze oefeningen en het applaus dat volgde was meer dan verdiend!

Preferentschap

Na de pauze wordt er aandacht besteed aan 3 hengsten die preferent verklaard zijn. Het gaat hier om de 16-jarige Sleddale Eddie, de 14-jarige Waverhead Monty II (niet aanwezig) en de postuum preferent verklaarde Wildhoeve Boy. Alledrie deze hengsten hebben hun waarde voor het stamboek bewezen door hun nakomelingen.

Sleddale Eddie, één van de drie preferent verklaarde hengsten.

 Keuringsresultaten


Driejarige en oudere hengsten voor stamboekopname en deklicentieRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremieABCDscore ABCD
1. Prins van de Olde Maten888787461e5510152,582,5
2. Peie van het Westerkwartier777776412e4510157,577,5
3. Thornbeck Leo776776402e45101512,582,5
Alleen de uitslagen van hengsten die een deklicentie verkregen hebben, zijn hierboven vermeld
Vier- en vijfjarige goedgekeurde hengstenRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Wildhoeve Okidoki888877461e
2. Greenholme Carl778778442e
3. Odin v.h. Westerkwartier877776422e
4. Wildhoeve Napoleon767786412e
Zes- en zevenjarige goedgekeurde hengstenRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Loyd van de Bosrand877766412e
2. Magic Kenya777676402e
Tien-, elf- en twaalfjarige goedgekeurde hengstenRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
1. Drybarrows Hank888676432e
Kampioenschap definitief goedgekeurde hengstenPlaatsing
Wellbrow Tommy1

Showrubriek

Net als voorgaande jaren werd Sleddale Eddie in de presentatierubriek aan de lange lijnen getoond. De hengst was in uitstekende conditie en liet zich goed zien.

Bestgaande pony in het tuig

In deze rubriek deden dit jaar 4 combinaties mee:

  • Leopold Lion van den Biestaete Hoeve, gereden door mevr. de Hoogh
  • Restar Victor, gereden door dhr. van Dongen
  • Wellbrow Tommy, gereden door mevr. van der Horn
  • Thornbeck Leo, gereden door mevr. Van der Kolk.

Winnaar dit jaar werd Restar Victor. De aanspanning gaat met kracht en ruimte door de baan en de pony toont veel houding.

Bestgaande pony in het tuig – enkelspanPlaatsing
Restar Victor1
Wellbrow Tommy2
Leopold Lion van de Biestaete Hoeve3
Thornbeck Leo4
Restar Victor
Wellbrow Tommy
Leopold Lion van de Biestaete Hoeve
Thornbeck Leo

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes