Hengstenkeuring 2018

Op zaterdag 24 maart 2018 vond de zeventiende Nationale Hengstenkeuring van het Nederlands Fell Pony Stamboek plaats. Ditmaal voor het eerst op een nieuwe locatie, we werden hartelijk ontvangen bij de Schaapskooiruiters in Wapenveld. Er werden dit jaar 17 hengsten getoond (zie catalogus; nr 2 was afwezig), waarvan 2 voor stamboekopname en deklicentie. De hengst Lownthwaite Romeo was vooraf met veterinair attest afgemeld (zie verdere toelichting onder de keuringsresultaten). Door ziekte en andere onvoorziene omstandigheden waren er zowel bij de organisatie al bij de juryleden minder mensen beschikbaar, maar de dag verliep uitstekend.

Het ochtendprogramma begon met de tweejarige Avery Da Casa Vlietlanden. Na de enterpremie vorig jaar, liet deze rastypische hengst zich ook dit jaar weer goed zien, wat beloond werd met een ruime twenterpremie. 

Het ochtendprogramma ging verder met de al goedgekeurde hengsten met deklicentie. De kwaliteit hiervan mocht goed tot uitstekend genoemd worden. Er werden, verdeeld over de verschillende rubrieken, 6 tweede premies en 7 eerste premies uitgereikt. Bij de eerste premies zaten bovendien enkele mooie uitschieters, met boven de 50 punten. 

In de pauze werd een kür op muziek gereden door Benita Tiben op Prins van de Olde Maten, en Kaylee Jansen op Drybarrows Hank. De braafheid van deze hengsten liet maar weer eens zien hoe betrouwbaar de Fell Pony is! Benita en Kaylee presenteerden zich als mysterieuze amazones, gehuld in een lange zwarte cape. De kür werd zeer goed ontvangen door het publiek. 

Kür op muziek door Benita Tiben op Prins van de Olde Maten, en Kaylee Jansen op Drybarrows Hank.

Na de pauze ging het middagprogramma verder met de presentatierubriek. Hierin werd, voor het laatst, Sleddale Eddie getoond. Deze 21-jarige hengst heeft vanaf het moment dat hij 3 jaar oud werd en voor het eerst getoond werd, nog nooit een keuring gemist. Hij blijft uiteraard wel beschikbaar voor de dekdienst. Sleddale Eddie werd in een Klavertje drie gereden met zijn zonen Odin van het Westerkwartier en Knillis van het Westerkwartier en ontving een verdiend applaus na afloop. 

Sleddale Eddie in Klavertje drie formatie, met achter zich zijn zonen Odin en Knillis.

Het programma ging door met de hengsten, die aangeboden werden voor stamboekopname en deklicentie, en eindigde met het kampioenschap.

Hengsten, aangeboden voor stamboekopname en deklicentie

Er werden twee hengsten aangeboden voor stamboekopname en het verkrijgen van een deklicentie. Beide dieren zijn in Nederland gefokt. Als eerste werd aangeboden de driejarige Lakeside-Yannis J., een eigen fokproduct van de eigenaar dhr. Jakobs. Deze hengst miste nog wat bespiering, maar liet zich verder goed zien. Hij werd beloond met een tweede premie.

Als tweede werd de achtjarige hengst Bluewater Pim aangeboden. Deze hengst is gefokt door dhr. Marsman en in bezit van dhr. Winkel. Bluewater Pim werd als rastypisch gezien en kreeg bovendien lovende commentaren van de jury op zijn stap en draf. Dit resulteerde in een eerste premie. 

Toegekende deklicenties

Om in aanmerking te komen voor een deklicentie, moet de afstamming van een hengst gecontroleerd zijn én moet de FIS status bekend zijn. Daarnaast moet een hengst een ABCD-score van minimaal 60% halen.

  • Lakesides-Yannis J. van dhr. Jakobs uit Marum behaalde een ABCD-score van 67,5%.
  • Bluewater Pim van dhr. Winkel uit Damwoude behaalde een ABCD-score van 72,5%.

Allebei de hengsten hebben daarmee voldaan aan de gestelde eisen en hebben een deklicentie verkregen.

De hengsteneigenaren worden van harte gefeliciteerd met de behaalde deklicentie!

Lakesides Yannis J.

Dagkampioenschap

Het dagkampioenschap wordt gehouden tussen de definitief goedgekeurde hengsten (rubriek 8) en alle hengsten uit rubriek 2 t/m 7 die tijdens de keuring een eerste premie behalen. 

Dit jaar mochten de volgende hengsten in de ring aantreden: 

Bluewater Pim, Wildhoeve Stan, Wildhoeve Sunny Boy, Odin van het Westerkwartier, Peie van het Westerkwartier, Loyd van de Bosrand en Wellbrow Tommy. Wildhoeve Napoleon had zich wel gekwalificeerd, maar werd afgemeld voor deze rubriek.

De hengsten gingen eerst als groep rond in stap en mochten zich vervolgens één voor één in draf laten zien. 

De jury complementeerde de “creme de la creme” van de hengsten die in deze kampioenskeuring geshowd werden. Zij benoemden daarbij onder andere de kwaliteit van beweging van Bluewater Pim. De strijd ging echter tussen twee hengsten die nauwelijks voor elkaar onder deden.

Reservekampioen 2018 is, net als vorig jaar, geworden Wildhoeve Stan van dhr. Ottink.

Dagkampioen van de Nederlandse Fell Pony hengstenkeuring 2018 is geworden: Wildhoeve Sunny Boy van dhr. Ottink uit Markelo. Deze hengst prolongeert daarmee zijn titel van vorig jaar.

Reservekampioen Wildhoeve Stan (links) en Dagkampioen Wildhoeve Sunny Boy (rechts).

Zowel Wildhoeve Sunny Boy als Wildhoeve Stan hebben veel ras en zijn mooi gelijnd. Zij kregen zeer ruime scores, die elkaar op een half punt ontliepen: Sunny boy scoorde maar liefst 51 punten, terwijl Stan met 50,5 punten ook een ontzettend goede score behaalde.

Keuringsresultaten

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie

Avery Da Casa Vlietlanden

8

7,57,57,577,545Twenter
Tweejarige hengst

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremieABCDscore ABCD

Lakesides-Yannis J.

7

76,578742,5245%10%10%2,5%67,5%
Driejarige hengst voor stamboekopname en deklicentie

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremieABCDscore ABCD

Bluewater Pim

8

8779948155%5%10%2,5%72,5%
Achtjarige hengst voor stamboekopname en deklicentie

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie

Catterlen Monty

7

6,5687,57422
Udo de Knip76,576,577412
Vier- en vijfjarige goedgekeurde hengsten

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie

Wildhoeve Sunny Boy

9

8,598,588511

Wildhoeve Stan

9

888,59850,51
Zes- en zevenjarige goedgekeurde hengsten

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
Odin van het Westerkwartier988888491
Peie van het Westerkwartier9887,58848,51

Prins van de Olde Maten

7

7,576,567412
Oriënt 776,56,56,56,5402
Acht- en negenjarige goedgekeurde hengsten

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
Loyd van de Bosrand9877,58847,51
Wildhoeve Napoleon97,57,56,57,57451
Greenholme Carlos8,5886,576,544,52
Macho877786,543,52
Tienjarige en oudere goedgekeurde hengsten

HengstRastypeBouwBespieringBeenwerkStapDrafTotaalPremie
Wellbrow Tommy988,588,58501
Definitief goedgekeurde hengsten

Lownthwaite Romeo

De hengst Lownthwaite Romeo was afgemeld met veterinair attest. Bij niet aanwezig zijn op de hengstenkeuring wordt de deklicentie van een hengst opgeschort tot de volgende hengstenkeuring. Op basis van artikel 9.6 van het keuringsreglement heeft het bestuur besloten deze opschorting van één jaar ongedaan te maken. Deze hengst is daarmee ook in 2018 toegestaan te dekken.

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes