Merrie- en veulenkeuring 2004

Op zaterdag 25 september 2004 vond bij Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt Delden de nationale merrie- en veulenkeuring van het Nederlands Fell Pony Stamboek plaats.

Sleddale Heather Bell II, kampioen stamboekmerries, dag- en erekampioen, merrie- en veulenkeuring 2004.

De weersvoorspellingen waren in de aanloop naar de keuring niet echt gunstig, maar gelukkig bleef het de hele dag droog. Zo’n 120 fell pony’s, variërend van een paar maanden jong tot vijftien jaar oud, werden gekeurd in drie ringen. Het jurykorps bestond dit jaar geheel uit Nederlandse keurmeesters.

Veel inschrijvingen, vier afstammelingenkeuringen en één dekverruiming, betekende een strak tijdschema. Ook was er dit jaar weer een rubriek met ruinen.

De winnaar van het dagkampioenschap werd nog eens extra in het zonnetje gezet met een prachtige deken, beschikbaar gesteld door PAVO. Het bestuur kijkt terug op een geslaagde dag.

Kampioenschappen

Korte impressie keurmeesters:

Met een populatie van rond de 500 pony’s in Nederland is de Fell pony een Mickey Mouse in de hippische wereld, maar toch hebben het bestuur en de leden een ambitieus exterieurmatig fokplan opgezet om binnen een aantal decennia te komen tot een solide, gezonde en goed bewegende rastypische Fell pony met behoud van de diversiteit in type die bij de aanhangers van dit ras zo geliefd is. Afgemeten aan de vraag naar Fell pony’s zijn ze op de goede weg. Zo werden de afgelopen jaren pony’s geëxporteerd naar België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Amerike en naar Engeland. Ook op de nationale keuring wisselden pony’s voor een goede prijs van stal.

In de kampioensringen konden de contouren van dit exterieurmatig fokplan door de jury inzichtelijk worden gemaakt. De kampioene en de reservekampioene zijn totaal verschillende types, maar binnen het Felltype grootheden zoals gewenst.

Veulenkampioen:

Voor de kampioenstitel bij de veulens werden uit de vijf veulenrubrieken alle 1A geplaatste veulens met veulenpremie (40 punten of meer) in de erering terug verwacht. Het ging om de hengstveulens Fellend Job (Restar Victor) van C.M.M. van Dongen te Dongen, Jasper Jewel van de Olde Maten (Waverhead Flash) van K. van Pijkeren te IJsselmuiden en Joery fan ‘e Jister (Heltondale Bellman V) van J.P.B. Reitsma-Boersma te Wirdum, en de merrieveulens Joy van de Wildhoeve (Wildhoeve Boy) van G.H. Ottink te Beckum, Irona de Knip (Waverhead Monty II) van F.J. Verlouw te Ammerzoden en Jikke (Waverhead Flash) van D.J. van Pijkeren uit IJsselmuiden.

De jury koos ten slotte voor de in de erering extra optredende Joy van de Wildhoeve (Wildhoeve Boy) van G.H. Ottink te Beckum. Joy is een goed belijnd merrieveulen met veel adel. In stap kon ze iets meer overtuigen maar in draf imponeerde ze keer op keer door het goede gebruik van de achterhand.

Jeugdkampioen:

In de strijd om het nationale jeugdkampioenschap kwamen twee jaarlingen en een tweejarige in de ring. Het ging om Hilsa Estella Jewel (Waverhead Monty II) van K. van Pijkeren te IJsselmuiden, Halloween (Heltondale Stroller) van C. Hendriks te Oerle en Grietje van de Pannenoaven (Heltondale Stroller) van R.J. Buiting te Etten. De jury wees Grietje aan als reserve jeugdkampioene.

Als jeugdkampioene werd aangewezen de kwaliteitsenter Hilsa Estella Jewel (Waverhead Monty II) van K. van Pijkeren te IJsselmuiden. De charismatische Hilsa heeft een fraai Felltype met veel rasuitstraling. Naast een mooie voorhand beschikt ze over een sterke, robuuste bovenbouw met een mooie schouderpartij. Haar beste benen zouden achter iets meer hoek mogen hebben. Niettemin worden ze zowel in stap als in draf goed gebruikt.

Joy van de Wildhoeve,
veulenkampioen merrie- en veulenkeuring 2004.
Hilsa Estella Jewel,
jeugdkampioen merrie- en veulenkeuring 2004.

Kampioen stamboekmerries:

Voor de strijd om het kampioenschap stamboekmerries werd uit de rubrieken driejarigen de merries Drybarrows Swell (Heltondale Major II) van K. van Pijkeren te IJsselmuiden, Floor (Heltondale Ben III) van G.W. v.d. Veen te Moleneind en Freule Jewel van de Olde Maten (Heltondale Stroller) van K. van Pijkeren te IJsselmuiden geselecteerd.

In de rubriek zes- en zevenjarige stamboekmerries werden nog twee pony’s met een eerste premie bekroond: Sleddale Heather Bell II (Drybarrows Jeff) en Drybarrows Molly (Drybarrows Handy Lad) beide van K. Klomp te Rouveen.

In de rubriek tien jaar en oudere stamboekmerries werd Heltondale Tiny (Tebay Campbell Ton Victor) van A. Walburg te Peins geselecteerd.

Uit de rubriek stermerries jonger dan zeven jaar kwamen terug Townend Crunchie (Drybarrows Jeff) van Combinatie De Blaauw Geerdink te Hoge Hexel en Willow (Bracklin Rob Roy) en Fern beide van A. Blonk te Nieuwveen.

Uit de rubrieken vier- en vijfjarige stamboekmerries en acht- en negenjarige stamboekmerries kwamen geen eerste premies voort en dus ook geen kampioenskandidaten.

Fern mocht zich opstellen als reservekampioen stamboekmerries. Fern is een Fell die in het elegante type staat. Naast een goede bovenbouw beschikt ze over een passende bespiering. Zowel stap als draf zijn als geod te omschrijven.

Als kampioen stamboekmerries 2004 werd gehuldigd de robuust gebouwde Sleddale Heather Bell II (Drybarrows Jeff) van K. Klomp te Rouveen. Heather is een vrouwelijk gebouwde merrie van het robuuste type. Naast een mooi hoofd heeft ze een goed front, een mooie schouderpartij en een goede bovenbouw. In de temperamentvolle beweging is ze tuigtypisch, met zowel voor als achter veel actie.

Erekampioen:

De kersverse kampioene bond voor het erekampioenschap de strijd aan met de 15-jarige oudkampioene Drybarrows Carol van F.J. Verlouw te Ammerzoden. Drybarrows Carol is een best bewaarde en nog excellent bewegende Fell. Ze moest echter haar meerdere erkennen in Sleddale Heather Bell II van K. Klomp te Rouveen.

Sleddale Heather Bell II, kampioen stamboekmerries, dag- en erekampioen merrie- en veulenkeuring 2004.
Fern, reservekampioen stamboekmerries merrie- en veulenkeuring 2004.

Samenvatting keuringsresultaten

Veulenkampioen:Joy van de Wildhoeve, van de heer G.H. Ottink
Jeugdkampioen:Hilsa Estella Jewel, van de heer K. van Pijkeren
Kampioen stamboekmerries:Sleddale Heather Bell II, van de heer K. Klomp
Reservekampioen stamboekmerries:Fern, van de heer A. Blonk
Dagkampioen:Sleddale Heather Bell II, van de heer K. Klomp
Reserve dagkampioen:Joy van de Wildhoeve, van de heer G.H. Ottink
Erekampioen:Sleddale Heather Bell II, van de heer K. Klomp

Keuringsresultaten stamboekmerries en ruinen

Nieuwe stamboekmerries, rubriek aPuntenPremie
1. Drybarrows Swell  46   1e
2. Floor  45   1e
3. Fardau  43   2e
4. Fieke van de Wildhoeve  42   2e
5. Bluewater Annet  40   2e
Nieuwe stamboekmerries, rubriek bPuntenPremie
1. Freule Jewel vd Olde Maten  45   1e
2. Drybarrows Fancy II  44   2e
3. Sunny’s Fata Immortale  43   2e
4. Townend Blossom II  42   2e
5. Fem  39   3e
6. Flien van de Wildhoeve  39   3e
Vier-/vijfjarige stamboekmerries, rubr. aPuntenPremie
1. Restar Mountain Shelley II  44   2e
2. Dene Dedication  43   2e
3. Evita van Veldzicht  43   2e
4. Carrock Rose  41   2e
5. Bluewater Eve  40   2e
6. Lunesdale Ladybird  39   3e
Vier-/vijfjarige stamboekmerries, rubr. bPuntenPremie
1. Bluewater Dolly  43   2e
2. Lownthwaite Yasmine  42   2e
3. Ludworth Stardust  42   2e
4. Drybarrows Madge  41   2e
5. Estella Jewel vd Olde Maten  41   2e
6. Ebony van het Vonckje  40   2e
Zes- en zevenjarige stamboekmerries PuntenPremie
1. Sleddale Heather Bell II  45   1e
2. Drybarrows Molly  45   1e
3. Townend Safron II  44   2e
4. Heltondale Bonny Lass V  43   2e
5. Townend Tansy  41   2e
6. Townend Flora  39   3e
Acht- en negenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Birkmire Rose  44   2e
2. Shepperton Kerry  43   2e
3. Wildhoeve Blacksy  42   2e
4. Restar Lucky Rose  41   2e
Tienjarige en oudere stamboekmerriesPuntenPremie
1. Heltondale Tiny  45   1e
2. Graysons Jessica  39   3e
Stermerries < zes jaarPuntenPremie
1. Townend Crunchie  47   1e
2. Fern  46   1e
2. Willow  46   1e
Stermerries > zes jaarPuntenPremie
1. Drybarrows Carol  46   1e
Driejarige en oudere ruinenPuntenPremie
1. Faith of the Blue Stable  45   1e
2. Falco of the Blue Stable  43   2e
3. Frits van de Bijvank  42   2e

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes