Merrie- en veulenkeuring 2005

Op zaterdag 10 september 2005 vond bij Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt Delden de nationale merrie- en veulenkeuring van het Nederlands Fell Pony Stamboek plaats.

Townend Prudence, jeugkampioen, dagkampioen en
erekampioen, merrie- en veulenkeuring 2005.

Na een wat druilerige start, kwam de zon door en werd het zomers warm. Zo’n 70 fell pony’s werden gekeurd in twee ringen. Ook dit jaar bestond het jurykorps geheel uit Nederlandse keurmeesters.

Gedurende de dag werden verschillende kampioenen gehuldigd, te weten: veulenkampioen, jeugdkampioen, kampioen stamboekmerries, dagkampioen en tot slot de erekampioen.

Na een dag met mooi weer en beste kampioenen kijkt het bestuur terug op een geslaagde keuringsdag.

Keuringverslag

Schoonheid in de diverse types en de daaraan gepaarde kwaliteitsvolle bewegingen konden worden bewonderd in de kampioensring van de tiende nationale Fell pony keuring.

Veulenkampioen:

Het veulenkampioenschap ging in 2005 naar Kim de Knip ( Waverhead Monty II) van de heer F. Verlouw uit Ammerzoden. Kim is geboren uit Nederlandse kampioenen; zowel vader Monty als moeder Carol schreven de nationale titel al eens op hun erepalm. Ook de vooruitzichten voor Kim zijn voor de toekomst gunstig. Naast een fraai rasbeeld heeft ze een alerte uitstraling. Ze is mooi in hoofd en hals en heeft een sterke, degelijke bovenbouw. De best ontwikkelde benen worden in stap en draf met extra allure gebruikt.

Voordat Kim als veulenkampioen werd gehuldigd, moest ze nog afrekenen met een aantal hoogwaardige kopveulens uit de andere rubrieken. Zo versloeg ze uit de rubriek oudere hengstveulens haar stalgenoot en halfbroer Kolonel de Knip (Waverhead Monty II). Hij is goed rastypisch en beweegt best. Uit de rubriek jongere hengstveulens liet ze Kwinto Jewel (Waverhead Flash) van de Olde Maten van de heer K. van Pijkeren te IJsselmuiden achter zich. Kwinto is fraai rastypisch en stapt en draaft best. Ook het kopveulen uit de rubriek jongere merrieveulens werd teruggewezen door Kim. Dit betreft Kathleen Estella Jewel van de Olde Maten (Waverhead Flash) eveneens van K. van Pijkeren te IJsselmuiden. Zij beschikt over een goed rastype met een goede bewegingsvorm.

Aan het eind van de dag werd de veulenkampioen Kim de Knip naast Prudence opgesteld als reserve-dagkampioen.

Kim de Knip, veulenkampioen en later reserve-dagkampioen op de merrie- en veulenkeuring 2005.
Townend Prudence, jeugdkampioen merrie- en veulenkeuring, dagkampioen en erekampioen 2005.

Jeugdkampioen:

In de jeugdrubrieken kwam bij de entermerries de veulenkampioen van vorig jaar op kop met een enterpremie. Deze Joy van de Wildhoeve (Wildhoeve Boy) is in eigendom van G.H. Ottink te Beckum. Ze is mooi rastypisch en goed gebouwd, maar moet nog wat aan bespiering winnen. Stap en draf zijn ruim voldoende.

Bij de beste rubriek tweejarigen werd de kopplaats overtuigend ingenomen door de Engelse importmerrie Townend Prudence (Drybarrows Duke). Zij is geboren op de roemruchte Townend stoeterij van M. Wilson en is nu in eigendom van K. van Pijkeren te IJsselmuiden. Prudence is een merrie die de liefhebber doet watertanden. Ze stond optimaal gesoigneerd in haar weelderige beharing. Ze heeft extra rasadel en is bekoorlijk in haar voorkomen. Prudence is fier en alert in haar front en ze is sterk en goed geproportioneerd gebouwd. Ze heeft sterke, beste mooi behaarde benen die ze op een goede, functionele wijze gebruikt. Ook gezien haar bloedvoering is ze een aanwinst voor het merriebestand van de NFPS.

Achter haar stond een eigen fokproduct van K. van Pijkeren, te weten de topmerrie Hilsa Estella Jewel van de Olde Maten (Waverhead Monty II). Hilsa is een merrie van hoogwaardige klasse. Ze excelleert in ras en is goed gebouwd. In detail is ze nog beter afgewerkt dan haar voorgangster, maar de bewegingsvorm werd nu gedetoneerd door haar te royale conditie.

Het jeugdkampioenschap ging uiteindelijk naar de tweejarige extra in het ras staande Townend Prudence (Drybarrows Duke) van de heer K. van Pijkeren uit IJsselmuiden. Later op de dag kwamen hier ook nog de titels voor het dag- en erekampioenschap bij.

Driejarige merries:

In de rubriek driejarigen werd na het behalen van de 45-puntengrens aan twee merries een eerste premie uitgereikt. Zij ontvingen het sterpredikaat. Alle negen driejarigen werden door veterinair Paul de Vries in orde bevonden. De stokmaat varieerde van 131 centimeter tot 140 centimeter, waarbij een gemiddelde van 136 centimeter kon worden genoteerd.

Op kop kwam Glen (Heltondale Ben III) van A. Agelink te Zeddam. Glen meet 134 centimeter. Ze is mooi van type en goedgebouwd. Haar benen verzorgen een functionele bewegingsvorm in stap en draf. Als tweede werd geplaatst Grietje van de Pannenaoven van R.J. Buiting te Etten. Haar vader is Heltondale Stroller die vorig jaar met een goed rapport bij het NFPS werd goedgekeurd op afstammelingen. Dochter Grietje heeft een goed type en is goed gebouwd. In haar achterbenen mocht ze even meer kwaliteit uitstralen. De bewegingen in stap en draf zijn zonder meer als goed te omschrijven.

Vier- en vijfjarige merries:

Uit de rubriek vier- en vijfjarige stamboekmerries werden de twee koppaarden bekroond met een eerste premie. Zij konden het sterpredikaat in ontvangst nemen. Als eerste werd opgesteld Lunesdale Ladybird (Rylstone Black Night) van P.E. van Hinthem te Schaik. De 134 centimeter metende Ladybird is robuust van type en heeft veel ras. Ze is sterk en ruim in stap en draf. Wel mocht het afwikkelingsproces van het voorbeen even mooier. Plaats twee was voor de elegante Elviera van de Boerdijk (Townend Jonty) van P.C.F.J. Leijten te Biest Houtakker. Zij kan goed stappen en heeft een functionele draf die even meer afdruk mocht tonen.

Zes- en zevenjarige merries:

Bij de zes en zevenjarige stamboekmerries werden geen eerste premies uitgegeven. Met 43 punten werd als eerste opgesteld Drybarrows Fancy II (Drybarrows Handy Lad) van D.J. van Pijkeren te IJsselmuiden. Ze is een rastypische, iets beknopt belijnde merrie met goede bewegingen.

Acht- en negenjarige merries:

Uit de rubriek acht- en negenjarige stamboekmerries kwam een nieuwe stermerrie voort. Dit betreft de goedbewegende Drybarrows Polly (Drybarrows Handy Lad) van F.J. Verlouw te Ammerzoden. Ze is goed rastypisch en goed gebouwd.

Tienjarige en oudere merries:

In de rubriek tienjarige en oudere merries kon een eerste premie en het sterpredikaat worden uitgereikt aan de vijftienjarige bestbewaarde Carrock Simone (Heltondale Duke IV) van H.H. Postma te Marum. Ze meet 136 centimeter en is goed rastypisch. Naast veel duurzaamheid in body en benen kan ze goed stappen. De draf is functioneel. Carrock werd de laatste nieuw aangewezen stermerrie wat de teller op zes nieuwe stermerries deed stoppen.

Drybarrows Molly, kampioen stamboekmerries merrie- en veulenkeuring 2005.

Stermerries:

Bij de predikaatmerries, de stermerries die het topsegment vormen van het NFPS, worden de pony’s niet meer gepunt, maar op de vorm en presentatie van de dag geplaatst. Als eerste werd opgesteld de zestienjarige Drybarrows Carol (Baronshill Indiana Jones) van F.J. Verlouw te Ammerzoden. Deze merrie is fraai rastypisch. Met het kampioensveulen aan de voet showde Carol haar excellente gangen met verve.

De tweede plaats was voor Heltondale Jewel VI (Tebay Campbell Ton Victor) van K. van Pijkeren te IJsselmuiden. Zij is een oud-dagkampioen en een pony waar de rasadel vanaf spettert. In stap en draf beschikt ze over een goed bewegingsmechanisme. Op de derde plaats kwam de kampioen van de eerste premie merries van 2005. Dit betreft Drybarrows Molly (Drybarrows Handy Lad) van K. Klomp te Rouveen. Molly nam in de kampioensring de honneurs uit deze rubriek waar, omdat haar beide illustere voorgangsters in het verleden al eens het dagkampioenschap op hun naam schreven. Nu versloeg Molly alle eerste premie stamboekmerries. Molly heeft een stokmaat van 138 centimeter. Naast een mooi rastype heeft ze veel uitstraling en een mooie voorhand. In de bovenbouw mocht ze een fractie sterker zijn. In stap en draf heeft deze klassemerrie een mooie natuurlijke zelfhouding met een ruime en mooie bewegingsvorm. In de strijd om het dagkampioenschap moest ze het veulen Kim de Knip en de tweejarige Townend Prudence voor laten gaan. Townend Prudence schreef vervolgens geschiedenis binnen de stamboekannalen van het NFPS door op tweejarige leeftijd het erekampioenschap te winnen.

Overzicht kampioenen

Veulenkampioen:Kim de Knip, van de heer F.J. Verlouw
Jeugdkampioen:Townend Prudence, van de heer K. van Pijkeren
Kampioen stamboekmerries:Drybarrows Molly, van de heer K. Klomp
Dagkampioen:Townend Prudence, van de heer K. van Pijkeren
Erekampioen:Townend Prudence, van de heer K. van Pijkeren

Keuringsresultaten per rubriek

Veulens met een premie:

Kolonel de Knip, Karel de Knip, Kwinto Jewel van de Olde Maten, Karlos de Knip, Keane, Kathleen Estella Jewel van de Olde Maten, Kaya, Kyra (nr. 21), Klazien Jewel van de Wildhoeve, Kelly, Kim de Knip, Karla van de Veenhoeve, Katja.

Enters met een premie:

Joy van de Wildhoeve

Twenters met een premie:

Townend Prudence, Hilsa Estella Jewel van de Olde Maten, Hind van de Pannenoaven, Halloween, Hieke van de Wildhoeve.

Merries voor stamboekopnamePuntenPremie
1. Gwen  45   1e
2. Grietje van de Pannenoaven  45   1e
3. Glen  44   2e
4. Gwen van de Pannenoaven  41   3e
5. Felicia van het Hoornerveen  40   2e
6. Hamarhoeve Gwenny  40   2e
7. Frija van de Noordhof  39   3e
8. Gitty van de Wildhoeve  39   3e
9. Gyle van de Wildhoeve  38   3e
Vier- en vijfjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Lunesdale Ladybird  45   1e
2. Elvira van de Boerdijk  45   1e
3. Restar Mountain Shelley II  40   2e
4. Sunny’s Fata Immortale  38   3e
Zes- en zevenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Drybarrows Fancy II  43   2e
2. De Steegs Beauty Blossom  40   2e
3. Fellshoeve Black Charity*  39   3e
*tevens keuring voor stamboekopname
Acht- en negenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Drybarrows Polly  45   1e
2. Birkmire Rose  41   2e
Tienjarige en oudere stamboekmerriesPuntenPremie
1. Carrock Simone  45   1e
2. Stennerskeugh Frances  41   2e
StermerriesPremie
1. Drybarrows Carrol   1e
2. Heltondale Jewel VI   1e
3. Drybarrows Molly   1e
4. Ludworth Spring Melody   1e
5. Greenholme Tracey   1e

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes