Merrie- en veulenkeuring 2009

Op zaterdag 5 september 2009 vond bij Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt Delden de 14de Nationale Fell pony merrie- en veulenkeuring plaats.

Het weer was wisselvallig: in de begin van de ochtend was het droog met af en toe een klein buitje. Helaas werden de buien gedurende de ochtend steeds forser, wat er toe leidde dat de binnenbak werd opengesteld. Een deel van het ochtendprogramma, en het gehele middagprogramma vonden uiteindelijk in de binnenbak plaats. Helaas was een aantal mensen inmiddels zo doorweekt dat zij geen droge draad aan hun lijf meer hadden. Hulde voor de vele mensen die ondanks de nattigheid tot het einde zijn gebleven!

Er werden ongeveer 70 Fell Pony’s getoond en er werd in twee ringen gekeurd. Door onverwachte afzeggingen bleken er in de week voorafgaand aan de keuring slechts 3 keurmeesters beschikbaar. Het bestuur heeft er vervolgens voor gekozen om dhr. Roy Ottink, in Engeland officieel keurmeester, te vragen of hij zich als vierde jurylid bij het jurykorps wilde aansluiten. Normaal gesproken bestaat de jury uitsluitend uit mensen die niet zelf fokken. Er is in dit geval éénmalig besloten van deze regel af te wijken, omdat de gehele merriekeuring anders afgelast had moeten worden. Uiteraard is hier zeer zorgvuldig mee omgegaan.

Tijdens de middagpauze heeft het promotieteam van het Fell Pony stamboek een schriktraining laten zien. Tijdens deze training werd er gesprongen, werden pony’s over grote blauwe zeilen geleid en werden sommige pony’s zelfs ingepakt in datzelfde zeil. Veulens konden meteen met mama mee oefenen, zodat zij later net als hun moeders het ras eer aandoen: bom-proof! Verder werden er nog ballonnen geknapt, er was een “wasstraat” en er werd met paraplu’s en zelfs met vuurfakkels gezwaaid. Sommige dingen waren even eng, maar dat geeft niet. Met een beetje geduld en rust gingen alle pony’s uiteindelijk overal zonder problemen over- en onderdoor.

Complimenten aan het promotieteam, die met deze fantastische show al op menig evenement goede reclame voor de Fell Pony’s gemaakt hebben.

De “wasstraat”, waar pony’s doorheen gingen tijdens het schrikparcours.
 Demonstratie van het promotieteam: Jong geleerd, oud gedaan.

Aan het eind van de dag zijn er verschillende kampioenen gehuldigd, te weten: veulenkampioen, jeugdkampioen, kampioen stamboekmerries, dagkampioen en tot slot de erekampioen.

Keuringsverslag

Veulenkampioen:

Er waren vier veulenrubrieken, en voor het veulenkampioenschap werd gestreden tussen de kopnummers uit deze rubrieken. Dit waren de hengstveulens Flint’s Orlando en Oliver Jewel van de Olde Maten, en de merrieveulens Opaal Swell van de Olde Maten en Strongforte Ofeeza.

Opaal Swell van de Olde Maten van dhr. Van Pijkeren werd uitgeroepen tot veulenkampioen 2009. Zij is een volle zus van de veulenkampioen van vorig jaar, Nancy Swell van de Olde Maten.

Opaal Swell van de Olde Maten, veulenkampioen merrie- en veulenkeuring 2009.

Jeugdkampioen:

Het jeugdkampioenschap ging tussen de kopnummers met premie van de jaarlingen en de twenters. De tweejarige Wildhoeve Macy van fam. Ottink mag zich het aankomende jaar jeugdkampioen noemen.

Wildhoeve Macy, jeugdkampioen en dagkampioen merrie- en veulenkeuring 2009.

Kampioen stamboekmerries:

Alle eerste-premiemerries konden strijden voor de titel kampioen stamboekmerries. De kampioen stamboekmerries 2009 is geworden: Drybarrows Swell van de heer K. van Pijkeren. Zij was in 2008 al zeer succesvol en werd toen dagkampioen.

Dagkampioen:

De strijd om het dagkampioenschap gaat traditioneel tussen het veulenkampioen, de jeugdkampioen en de kampioen stamboekmerries. Hierbij geldt echter dat voormalige dagkampioenen niet mee mogen strijden. Om die reden mochten zowel de nummers 1 en 2 van het kampioenschap stamboekmerries (Drybarrows Swell en Hilsa Estella Jewel) niet meedoen voor het dagkampioenschap. De plaats werd ingenomen door de nummer 3: Havanna van ’t Bènkske.

Dagkampioen 2009 is geworden: Wildhoeve Macy van de fam. Ottink.

Erekampioen:

In deze rubriek stijdt de huidige dagkampioen (Wildhoeve Macy) tegen voormalige dagkampioenen. Erekampioen 2009 is geworden Drybarrows Swell van de heer K. van Pijkeren.

Drybarrows Swell, kampioen stamboekmerries en erekampioen merrie- en veulenkeuring 2009.

Overzicht kampioenen

Veulenkampioen:Opaal Swell van de Olde Maten
Jeugdkampioen:Wildhoeve Macy
Kampioen stamboekmerries:Drybarrows Swell
Dagkampioen:Wildhoeve Macy
Erekampioen:Drybarrows Swell

Keuringsresultaten per rubriek

Veulens met een premie:

Onix, Flint’s Orlando, Oliver Twist, O’Love, O’Neill van de Duinhoeve, Owen, Oliver Jewel van de Olde Maten, Olivia Prudence van de Olde Maten, Olilli, Orchidee Hilsa van de Olde Maten, Olina da Casa Vlietlanden, Opaal Swell van de Olde Maten, Obenthe, Orline van de Tovensche Keien, Oasis Lucia S. van de Olde Maten en Strongforte Ofeeza.

Flint’s Orlando
Oliver Jewel van de Olde Maten

Enters met een premie:

Nienke van ’t Bènkske

Twenters met een premie:

Lowlands Megan, Klompjes Mistery, Wildhoeve Macy, Wildhoeve Misty, Melissa van ’t Bènkske.

Driejarige merries voor primeringPuntenPremie
1. Lydia Prudence van de Olde Maten432
2. Empire Florence432
3. Empire Freda432
4. Lenteprice de Knip432
5. Lucia S. van de Olde Maten432
6. Lyn van de Wildhoeve432
7. Leentje van de Pannenoaven432
8. Lisa Hilsa van de Olde Maten422
9. Lady Jewel van de Olde Maten412
10. Linsey Princess van de Schaiksehoek402
11. Lot402
Vier- en vijfjarige stamboekmerries, eerste rubriekPuntenPremie
1. Unity Josie451
2. Imca de Knip451
3. Kiwi van de Rolke442
4. Kyra v.h. Hoornerveen442
5. Kyra432
6. Eerkens Kitty422
7. Klazien Jewel van de Wildhoeve432
Vier- en vijfjarige stamboekmerries, tweede rubriekPuntenPremie
1. Kathleen Estella Jewel van de Olde Maten451
2. Karla van de Veenhoeve452
3. Townend Skye II432
4. Kelly van de Wulpenhoeve412
Lydia Prudence van de Olde Maten
Unity Josie
Kathleen Estella Jewel vd Olde Maten
Zes- en zevenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Havanna van ’t Bènkske451
2. Heske Jewel van de Olde Maten432
3. Gwen van de Pannenoaven422
4. East Woods Henriëtte422
Stermerries tot zeven jaarPremie
1. Hilsa Estella Jewel1
2. Townend Prudence1
3. Ironie de Knip1
Acht- en negenjarige stamboekmerriesPuntenPremies
1. Flien van de Wildhoeve442
2. Ferlin432
Tienjarige en oudere stamboekmerriesPuntenPremies
1. Wansfell Ling451
2. Birkmire Rose402
Stermerries ouder dan zeven jaarPremie
1. Drybarrows Swell1
2. Drybarrows Polly1
Driejarige en oudere ruinenPuntenPremie
1. Leroy de Knip451
2. Leo de Knip432
Havanna van ’t Bènkske
Hilsa Estella Jewel
Wansfell Ling

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes