Merrie- en veulenkeuring 2010

Op zaterdag 28 augustus 2010 vond bij Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt Delden de 15de Nationale Fell pony merrie- en veulenkeuring plaats.

De week voorafgaand aan de keuring waren de weersomstandigheden zo slecht, dat vrijdag besloten werd om het gehele programma binnen te laten plaatsvinden. Op de keuringsdag zelf was het weer gelukkig boven verwachting goed, waardoor het voor de voorbrengers makkelijker werd om de pony’s droog en schoon in de ring te brengen.

Er waren ruim 60 pony’s aangemeld, maar uiteindelijk werden er 55 pony’s getoond. Er werd in twee ringen gekeurd. Bijzonder dit jaar was de aanwezigheid van twee Engelse keurmeesters; mevrouw Longsdon en de heer Goddard. Hun optreden werd zeer gewaardeerd. Er was bij de Engelse jury zeer veel bewondering voor de kwaliteit van de getoonde pony’s. Niet alleen de kwaliteit van enkelen, maar de hele groep liet een zeer goede standaard zien volgens hen.

Aan het eind van de dag zijn er verschillende kampioenen gehuldigd, te weten: veulenkampioen, jeugdkampioen, kampioen stamboekmerries, dagkampioen en tot slot de erekampioen.

De Engelse en Nederlandse juryleden in overleg over de voorgebrachte pony’s.

Keuringsverslag

Veulenkampioen:

In de vier veulenrubrieken werden in totaal 21 veulens getoond. Allen hebben een premie gekregen! Het rastype en de bouw waren goed tot zeer goed te noemen, veel veulens lieten zich bovendien ook goed in beweging zien. Voor het kampioenschap kwamen uiteindelijk de kopnummers uit de vier rubrieken terug de ring in: de hengstveulens Prins van de Olde Maten en Paco en de merrieveulens Princes van de Olde Maten en Wildhoeve Princess.

Prins van de Olde Maten van dhr. Van Pijkeren werd uitgeroepen tot veulenkampioen 2010. Dit is een veulen uit Waverhead Flash en de ster- en kroonmerrie Heltondale Jewel VI. De jury was zeer te spreken over dit veulen. Eén van de Engelse juryleden was zelfs zo enthousiast, dat hij hem het liefst mee naar Engeland zou nemen.

Jeugdkampioen:

Het jeugdkampioenschap wordt gelopen tussen de kopnummers met premie van de enters en de twenters. Er waren dit jaar echter geen twenters aanwezig, waardoor het jeugdkampioenschap uitgevochten werd tussen de enters. Alle enters zijn met een premie naar huis gegaan.

De enter Omara van van fokker en eigenaar mevrouw Hefting mag zich het aankomende jaar jeugdkampioen noemen.

Kampioen stamboekmerries:

Alle eerste-premiemerries konden strijden voor de titel kampioen stamboekmerries. Ook dit jaar was dit kampioenschap weer een genot om naar te kijken. Er deden maar liefst acht merries mee in de strijd.
Kampioen stamboekmerries 2010 is geworden de vijftienjarige ster- en kroonmerrie Heltondale Jewel VI van de heer K. van Pijkeren. Zij is tevens de moeder van de kersverse veulenkampioen.

Dagkampioen:

De strijd om het dagkampioenschap gaat traditioneel tussen het veulenkampioen, de jeugdkampioen en de kampioen stamboekmerries. Hierbij geldt echter dat voormalige dagkampioenen niet mee mogen strijden. Om die reden werd de plaats van Heltondale Jewel VI ingenomen door de nummer 2 van het kampioenschap stamboekmerries, te weten Hind van de Pannenoaven. Zij mocht aantreden tegen veulenkampioen Prins van de Olde Maten en jeugdkampioen Omara.

De jury had het moeilijk en liet de pony’s meerdere malen rondgaan. Dagkampioen 2010 is uiteindelijk geworden: Hind van de Pannenoaven van de heer Busser.

Hind van de Pannenoaven, dagkampioen merrie- en veulenkeuring 2010.

 Erekampioen:

In deze rubriek stijdt de huidige dagkampioen (Hind van de Pannenoaven) tegen voormalige dagkampioenen. In dit geval deed slechts één andere merrie mee, namelijk Heltondale Jewel VI. Beide merries hadden al tegen elkaar gestreden tijdens het kampioenschap stamboekmerries. Erekampioen 2010 is geworden Heltondale Jewel VI van de heer K. van Pijkeren.

Heltondale Jewel VI, kampioen stamboekmerries en erekampioen merrie- en veulenkeuring 2010.

Showrubrieken

De Fell Pony staat bekend als all-round pony voor jong en oud, maar ook op sportief vlak kan de Fell Pony zich prima meten met de grootten. Pony Jane fan Skarsterlân heeft uit slechts enkele wedstrijden al 7 winstpunten in de L1 behaald en liet tijdens een schitterende kür op muziek haar sportkwaliteiten zien. Daarnaast werd in de pauze een tweede kür gereden door een vierjarige amazone op de twintigjarige Sleddale Lib II. Samen lieten ze zien dat ze een superteam zijn en dat ze heel veel van elkaar houden!

Overzicht kampioenen

Veulenkampioen:Prins van de Olde Maten
Jeugdkampioen:Omara
Kampioen stamboekmerries:Heltondale Jewel VI
Dagkampioen:Hind van de Pannenoaven
Erekampioen:Heltondale Jewel VI

Keuringsresultaten per rubriek

Veulens met een premie:

Eerkens Pablo, Fellend Pasha, Klompjes Black Pearl, Paco, Patty, Pebbles van de Hessen, Peggy – J, Peggy van de Marma’s Hoeve, Perry, Phoenix da Casa Vlietlanden, Pieter de Knip, Pimpernel de Knip, Pretty Woman van de Duinhoeve, Primavera de Knip, Prince of Mistery, Princes van de Olde Maten, Princess van de Grift, Prins van de Olde Maten, Priscillia van het Hoornerveen, Wildhoeve Pablo, Wildhoeve Princess.

Enters met een premie:

Odd, Omara, Orline van de Tovensche Keien

Driejarige merries voor primering, eerste rubriekPuntenPremie
1. Mistery471
2. Mirthe van de Veenhoeve46,51
3. Moblesa van de Nieuwkamp43,52
4. Melissa van ’t Bènkske412
5. Klompjes Mistery40,52
Driejarige merries voor primering, tweede rubriekPuntenPremie
1. Myka van de Bosrand46,51
2. Wildhoeve Misty45,51
3. Marleen de Knip43,52
4. Bluewater Mabel42,52
Vier- en vijfjarige stamboekmerries, eerste rubriekPuntenPremie
1. Lievera de Knip471
2. Lydia Prudence van de Olde Maten451
3. Liske van de Ponydijk442
4. Bluewater Lilly42,52
Vier- en vijfjarige stamboekmerries, tweede rubriekPuntenPremie
1. Lady Jewel van de Olde Maten47,51
2. Empire Florence45,51
3. Lucia S. van de Olde Maten442
4. Kelly van de Wulpenhoeve41,52
5. Latoya van de Duinhoeve41,52
Zes- en zevenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Hind van de Pannenoaven47,51
2. Joy van de Wildhoeve46,51
3. Hiske451
4. Heske Jewel van de Oldematen43,52
5. Jane fan Skarsterlân402
Tienjarige en oudere stamboekmerriesPuntenPremie
1. Drybarrows Nancy461
2. Uldale Black Misty45,51
Stermerries tot zeven jaarPremie
1. Kim de Knip1
2. Kathleen Estella Jewel v.d. Olde Maten1
3. Havanna van ’t Bènkske1
Stermerries ouder dan zeven jaarPremie
1. Heltondale Jewel VI1
2. Drybarrows Swell1
Driejarige en oudere ruinenPuntenPremie
1. Eerkens Helios432

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes