Merrie- en veulenkeuring 2013

Zaterdag 21 september 2013 werd in Wezep de 18de merrie- en veulenkeuring van het Nederlands Fell Pony Stamboek gehouden.

Ondanks afmeldingen verschenen er toch nog 50 pony’s  in de verschillende rubrieken in de keuringsring, waarvan 16 veulens en 12 pony’s voor stamboekopname. Daarbovenop was er nog een dressuurrubriek onder het zadel.

Aan het eind van de dag zijn er verschillende kampioenen gehuldigd, te weten: veulenkampioen, jeugdkampioen, kampioen stamboekmerries, dagkampioen en tot slot de erekampioen.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Caio Schuurmans en Marianne Schrijen. Beiden ontzettend bedankt!

Keuringsverslag

Veulenkampioen:

Bij de veulens was de kwaliteit net als voorgaande jaren zeer hoog, waardoor alle veulens ruim een veulenpremie verdienden. Voor het kampioenschap kwamen uiteindelijk de kopnummers uit de vier rubrieken terug de ring in: de hengstveulens Taccar van het Hoornerveen en Teun, en de merrieveulens Twilight Da Casa Vlietlanden en Thirza van het Westerkwartier

Uiteindelijk werd Taccar van het Hoornerveen van dhr. Haas uit Wapenveld op kop geplaatst en wist hiermee het veulenkampioenschap 2013 te winnen. Taccar van het Hoornerveen is een veulen uit Drummersdale Del Boy en de ster- en kroonmerrie Jacintha van het Hoornerveen. Dit zeer rastypische veulen liet zich ondermeer in beweging erg goed zien.

Taccar van het Hoornerveen, veulenkampioen 2013

Jeugdkampioen:

De jeugdrubrieken waren dit jaar slecht gevuld, met slechts 2 enters en geen enkele twenter. De kwaliteit van beide enters was gelukkig dik in orde, beide deelnemers mochten met een verdiende enterpremie naar huis. Op kop geplaatst bij de entermerries en automatisch ook jeugdkampioen 2013 werd Sunshine van het Hoornerveen  van fokker en eigenaar dhr. Haas uit Wapenveld.

Kampioen stamboekmerries:

Het kampioenschap stamboekmerries wordt uitgevochten door de kopnummers van alle rubrieken driejarige – en oudere stamboekmerries die tevens een eerste premie hebben gehaald. De volgende pony’s mochten meestrijden om het kampioenschap: Swallowsflight Pansy, Nena Da Casa Vlietlanden, Wildhoeve Macy, Klazien Jewel van de Wildhoeve, Glen, Nena van het Westerkwartier en Jane fan Skarsterlân.

Het kampioenschap stamboekmerries werd na een spannende strijd gewonnen door de vijfjarige stermerrie Nena van het Westerkwartier van dhr. Postma uit Marum. Deze zeer rastypische pony die een zeer goede draf liet zien had eerder op de dag in haar eigen rubriek al een mooie score van 48 punten gehaald.

Dagkampioen:

De strijd om het dagkampioenschap werd gestreden tussen de veulenkampioen (Taccar van het Hoornerveen), de jeugdkampioen (Sunshine van het Hoornerveen) en de kampioen stamboekmerries Nena van het Westerkwartier.

Dagkampioen 2013 is uiteindelijk geworden: Nena van het Westerkwartier van dhr. Postma uit Marum.

Nena van het Westerkwartier, kampioen stamboekmerries 2013 en dagkampioen 2013

Erekampioen:

In deze rubriek stijdt de huidige dagkampioen (Nena van het Westerkwartier) tegen voormalige dagkampioenen. In dit geval mocht Nena van het Westerkwartier aantreden tegen Jacintha van het Hoornerveen. Na een spannende strijd, werd Jacintha van het Hoornerveen van dhr. Haas uit Wapenveld uitgeroepen tot Erekampioen 2013. Deze merrie is tevens de moeder van de kersverse veulenkampioen én van de jeugdkampioen 2013.

Jacintha van het Hoornerveen, erekampioen 2013 en tevens moeder van veulenkampioen Taccar van het Hoornerveen en jeugdkampioen Sunshine van het Hoornerveen.

Kür op muziek:

Dit jaar was er in de pauze een demonstratie van Nynke van der Horn met haar stermerrie Jane fan Skarsterlân. Zij reden een schitterende kür op muziek met M2 oefeningen. Jane zette haar beste beentje voor en de kür trok zeer veel bekijks. We hopen deze combinatie nog vaker te mogen zien en wensen beiden ook veel succes op hun wedstrijden!

Nynke van der Horn en Jane fan Skarsterlân trokken veel publiek tijdens hun kür op muziek.

Dressuurrubriek:

Na de enthousiast ontvangen start vorig jaar, werd er dit jaar voor de tweede keer een dressuurwedstrijd onder het zadel uitgeschreven. Helaas kende deze rubriek op het laatste moment een aantal afmeldingen, waardoor uiteindelijk nog maar 4 amazones met hun pony’s mee deden: 3 B-proeven en 1 L1-proef. Hopelijk is deze rubriek volgend jaar weer wat beter gevuld!

Een mooi gezicht, onze Felletjes in de dressuurring!

Uitslagen dressuurrubriek:

Plaatsing B1AmazonePonyPunten
1Tineke AbmaFlint’s Orlando210
2Andrea de HoopWildhoeve Oscar196
3Francis de JongPyke van de Noordhof171
Plaatsing L1AmazonePonyPunten
1Liza WeertsEerkens Helios177

Overzicht kampioenen

Veulenkampioen:Taccar van het Hoornerveen
Jeugdkampioen:Sunshine van het Hoornerveen
Kampioen stamboekmerries:Nena van het Westerkwartier
Dagkampioen:Nena van het Westerkwartier
Erekampioen:Jacintha van het Hoornerveen

Keuringsresultaten per rubriek

Veulens met een premie:

Taccar van het Hoornerveen, Taylor Da Casa Vlietlanden, Ties de Knip, Taco de Knip, Swallowsflight Tucker, Tyson Da Casa Vlietlanden, Fellend Tim, Twan, Wildhoeve Tibo, Teun, Twinkle Star Da Casa Vlietlanden, Twilight Da Casa Vlietlanden, Tillie van de Parelhoeve, Wildhoeve Trouble Jewel, Thirza van het Westerkwartier, Tanja de Knip.

Enters met een premie:

Sunshine van het Hoornerveen, Flint’s Sissi.

Driejarige merries voor stamboekopnamePuntenPremie
1. Swallowsflight Pansy46,51
2. Price de Knip46,51
3. Pepper van de Bosrand46,51
4. Polly van de Noordhof44,52
5. Pandora van de Nieuwkamp442
6. Priscillia van het Hoornerveen432
7. Peggy van de Marma’s Hoeve412
8. Pretty Woman van de Duinhoeve402
Vier- en vijfjarige merries voor stamboekopnamePuntenPremie
1. Olina Da Casa Vlietlanden442
2. “De Steeg” Oraly412
3. Oasis Lucia S. van de Olde Maten402
Vier- en vijfjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Nena Da Casa Vlietlanden47,51
2. Klompjes Olimpia46,51
3. Odessa van het Hoornerveen46,51
4. Nancy Swell van de Olde Maten451
5. Nanz van de Bijvank44,52
6. Orline van de Tovensche Keien432
Zes- en zevenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Wildhoeve Macy45,51
Acht- en negenjarige stamboekmerriesPuntenPremie
1. Klazien Jewel v.d. Wildhoeve46,51
2. Kiwi van de Rolke45,51
Tienjarige en oudere stamboekmerriesPuntenPremie
1. Glen451
2. Fellend Helen43,52
Stermerries tot 7 jaarPlaats
Nena van het Westerkwartier1
Olimpia de Knip2
Wildhoeve Mieke3
Nelta de Knip4
Noor de Knip5
Mirthe van de Veenhoeve6
Stermerries 8 jaar en ouderPlaats
Jane fan Skarsterlân1
Driejarige en oudere ruinenPuntenPremie
1. Wildhoeve Oscar47,51
2. Flint’s Orlando442

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes